Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A holokauszttól a Messiásig

2013.04.26

Berlinben nőttem fel, zsidó családban. Megtartottunk minden zsidó ünnepet, hálát adtunk Istennek és áldását kértük. De soha nem állíthattam, hogy hittem is Benne. Csak voltunk egymás mellett.

Tíz éves voltam, amikor Hitler hatalomra jutott. Apámat a kristályéjszakán börtönbe vetették. Fogoly volt, amikor a zsidó férfiakat összeszedték és munkatáborokba vitték őket.
Amikor apám a börtönből szabadult - amit egyébként büntetlenül megúszott -, anyám elintézte, hogy Hollandiába menekülhessünk; szüleim, nővérem és én. A Gestapo azonban feltartóztatott minket...
Azt mondtam apámnak: "ne aggódj, Isten kiszabadít minket ebből!" - s úgy is gondoltam. Tényleg valóságos csoda volt, ahogy megmenekültünk a Gestapo fogságából.

Második kísérletünk a menekülésre sikeresnek bizonyult. Megszöktünk Németországból és körülbelül másfél évet éltünk Hollandiában, amikor Németország megtámadta és elfoglalta új hazánkat is. Állandó félelemben éltünk.
1943. júniusában mindnyájunkat előbb Westerborkba, később Bergen-Belsenbe szállítottak.
Mindvégig azért imádkoztam, hogy az Úr valahogyan mentse ki az egész családunkat ebből a szörnyű helyzetből. Csodára vártam, hogy a családunk túléli. 1945 januárjában, egy vasárnapi napon megtörtént a csoda ! Az egész családom újra szabad volt.

1947, novemberében érkeztünk meg szüleimmel és nővéremmel az Egyesült Államokba. Jó tanuló voltam és gyógyszerésznek tanultam tovább.
Diáktársaimmal való beszélgetéseim közben döbbentem rá, hogy nem ismerem eléggé hitem alapjait, s hogy a judaizmussal kapcsolatos tudásom hiányos.
Egyik barátom egy King James Bibliát ajándékozott nekem...
A teremtéssel kezdtem... aztán jött Ézsaiás próféta, a 7. fejezet 14. verse: "Maga az Úr ad neked jelet: a szűz fogan méhében, szül fiat és nevezed őt Immanuelnek."

Ettől a pillanattól fogva egyre csak azt kérdeztem Istentől: "Valóban Ő Jézus? A Messiás?"

Elérkeztem az Újszövetséghez. Elolvastam Jézus szavait a János 14,6-ban: "Én vagyok az út, az igazság és az élet. Senki sem mehet az Atyához, csakis énáltalam." Erre aztán még intenzívebben kezdtem ostromolni Istent a kérdésemmel, de Ő négy teljes hónapig hagyott engem kétségek között. Egy reggelen aztán a lágy hang így szólt hozzám: "Igen, Ő az. Hogy minden gondodat rám vethesd."
Abban a pillanatban elfogadtam Őt. Jázus maga jött az életembe. Mindazok ellenére, amit átéltem, tudtam ,hogy az Ő ereje tökéletes gyengeség által adatik. Később aztán kértem is, hogy minden keserűséget vegyen ki a szívemből. És Ő megtette. Tudod, ha az emberek megbántanak minket, meg kell nekik bocsátanunk. Én most képes vagyok erre. Ez az ígéret is nekünk szól: "És ti kerestek engem és megtaláltok, amikor teljes szívvel kerestek engem."(Jeremiás 29,13.)

Azt mondják, szégyen zsidónak hinni Jézusban azok után, amit a keresztények tettek velünk. Én átéltem a rémálmot, családommal együtt éltük meg a gyűlöletet és kirekesztést a legsötétebb korban, Hitler árnyékában. De hogyan is tehet valaki egyenlőségjelet a szeretetet és megbékélést hozó Jézus és a nácizmus között?! Ez rettenetesen bánt engem. Ez egy olyan hazugság, amellyel Hitler próbálja elérni még halála után is azokat a zsidókat, akik elképzelni sem tudják még megváltatlan elméjükkel, hogy megtartott minket a Messiás.

 

vera-schlamm-1923-2008.jpg

                                                                              Vera Schlamm

 

 

 

 

 

jewishtestimonies / transl. sa.


 

 

A mappában található képek előnézete Feltámadott !

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.